Är ost laktosfri?

Det diskuteras ständigt och jämt kring laktoshalten i ost (i alla fall i laktosfria kretsar). Många av er som surfar in här på bloggen har sökt på saker som ”ost + laktos”, ”laktosfri ost”, ”hårdost laktosfri” och ”laktos parmesan”. Och jag har sett flera ställen som hänvisar till en ganska ny undersökning som ska ha gjorts när man har testat laktoshalten i ost. Eftersom jag slutligen klurade ut att det var Ostfrämjandet som stått för undersökningen och skulle kunna tänkas handla i egenintresse beslutade jag mig för att undersöka saken.

Jag har mailat både Ostfrämjandet och livsmedelsverket och frågat om det stämmer att man inte har hittat minsta lilla laktos i NÅGON ost osv. Här kommer svaren:

Från ostfrämjandet:

Labbet Eurofins har gjort mätningen åt oss. De har mätt de mildaste ostarna
på marknaden och ända ner till 0,01 g/100g.
På några enstaka ostar som kommer direkt från fabriken har man funnit spår av laktos (ca 0,05g/100g) men vid upprepade
mätningar några dagar senare har detta gått ur osten. (Laktosresterna äts upp av mjölksyrabakterierna).
Detta betyder att det är i princip omöjligt att hitta laktos i någon svensk ost.
Undantaget är extremt milda ostar som kommer direkt från fabriken, men det är svårt för en vanlig konsument att få tag i sådana.

Från livsmedelsverket:

Det stämmer att laktoshalten i ost har undersökts av Ostfrämjandet och här hänvisar jag till Joakim Larsson på Ostfrämjandet för mer information om undersökningen.
Hårdost är generellt naturligt fri från laktos. I några fall har hårdost med kortare lagringstid än 3-4 veckor innehållit små mängder laktos. Dessa låga halter saknar betydelse för personer med laktosintolerans. Livsmedelsverket anser därför att påståendet laktosfri inte ska användas vid märkning av hårdost som säljs i Sverige. Anledningen till att vi anser att hårdost inte får märkas som laktosfri grundar sig på de generella märkningsreglerna (5 § i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2004:27) om märkning) som anger att märkningen inte får vilseleda bl.a. genom att antyda att ett livsmedel har speciella egenskaper då i själva verket alla liknande livsmedel har sådana egenskaper.

Annonser

6 kommentarer

Filed under övrigt, fakta, ost

6 responses to “Är ost laktosfri?

 1. lisa

  oj, det låter ju jättehäftigt om det stämmer. men litar vi på dem? törs Nina vara testpanel, och äta vanlig ost, utan tabletter, och se om de har rätt? vore ju revolutionerande upptäckt om det stämde!

 2. Marie

  Jag klarar inte av ost! köpte dock hem en Emmental från Valios laktosfria sortiment, den funkar men är rätt smaklöst tråkig och väldigt hård ost..

  • lina

   Om du inte klarar av vanlig hårdost så e du nog mer än bara laktosintolerant. För jag e laktosintolerant, den ”höga” graden, jag tål inte de minsta laktos.. får tilloch med specialbeställa mina tabletter för att det är lite laktos i.. och jag kan äta ost utan problem.

   • lina

    och varför de inte står de på ostarna att dom e laktosfria tyckte jag var konstigt.. men det beror på att dom inte får sätta laktosfri”stämtel” om inte produkten är naturligt laktosfri.

 3. Mikko

  i finland så säljs det ost som är laktosfri enligt förpackningen

 4. Rebecka Larsson

  Det bästa alternativet jag funnit är från Rawfoodhouse i Malmö. De gör ”ostar” av cashewnötter som de fermenterar och kryddar. Otroligt goda och slår de flesta ”riktiga” ostar jag smakat. Jag harbeställt hela min julostbricka där.

  Allt hos Rawfoodhouse föresten både laktosfritt och glutenfritt. Även deras fantastiska bakverk. Ett riktigt paradis för oss intoleranta och riktigt mysigt! Besök när ni är i stan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s