Mumsig middag

I går lagade vi gott och nyttigt. Ugnsrostade rotfrukter med avokadosalsa och fusk-bearnaisesås. Det tar sin lilla stund men är väl värt det!

Blandade rotfrukter och grönsaker.
Fetaost
Olivolja
Flingsalt
Timjan, örtkryddor
Hela vitlöksklyftor

Avokado
Citron
Vitlök
Charlottenlök
Tomat
ev. färsk koriander

grönsaksbuljong
laktosfri grädde
laktosfri creme fraiche
dragon

Jag körde med sötpotatis, potatis, morötter, lök, purjolök, fänkål och rödbetor. Skala och dela i lagom bitar, ganska stora. Lägg dem tillsammans med vitlöksklyftor på plåt eller i ugnsfast form. De som ska vara inne längst (morot, potatis, rödbetor) först. Ringla över olivolja, häll på flingsalt, timjan och ev. andra örter. Baka i ugn på c:a 200 grader i 30 minuter. Rör om några gånger. Släng sedan i resten av rotfrukterna och smula över laktosfri fetaost. Baka i ytterligare ungefär 30 minuter. Rör om då och då. Ringla på mer olivolja om det verkar torrt.

Under tiden rotfrukterna är i ugn förbereder man salsan och såsen. Avokadosalsan gör man så här: Mosa 2 avokado ganska fint med gaffel. Finhacka 1 stor klyfta vitlök, 1 liten charlottenlök och 1 liten tomat. Blanda det med avokadon. Pressa i citron. Krydda med chilipulver, örtsalt och peppar. Blanda i finhackad färsk koriander om du vill (jag älskar det, mannen hatar det).

Fusk-bearnaisesåsen är väldigt enkel och jättegod. Koka upp 2 delar laktosfri grädde och 1 del laktosfri creme fraiche. Smula i en halv tärning grönsaksbuljong och häll på rikligt med dragon. Låt puttra tills det kokat ihop lite. Om du vill kan du reda av såsen så den tjocknar.

1 kommentar

Under mat, recept

Ett svar till “Mumsig middag

  1. lisa

    fusk-bearnaise är också väldigt gott om man förutom ovanstående har i lite sambal oelek, svartpeppar, örtsalt och en hackad scharlottenlök.

Lämna en kommentar